Tips & Inspiratie - Alles wat je moet weten over een futon matras - Umber & Smoke
  • Lorem ipsum

Alles wat je moet weten over een futon matras

12 Sep 2024
Ben je op zoek naar een nieuw bed of een nieuwe matras, en wil je ook graag meer weten over het verschil tussen een futon matras en een 'gewone' matras? Wij leggen het graag allemaal uit! 
 

Wat is een futon?

Een futon is een buigzame matras die je kan opbergen, en die beter ademt door de natuurlijke materialen.

De futon matras wordt gemaakt volgens de Japanse traditie. In Japan slaapt men traditioneel op futons die op tatami-matten op de grond worden gelegd. ‘s Ochtends worden deze futons meestal opgerold en opgeborgen, omdat veel woningen en appartementen in Japan weinig ruimte hebben. Vandaar dat futons buigzaam en oprolbaar zijn. Door de natuurlijke materialen (in vergelijking met matrassen met synthetisch schuim) kan de futon beter vocht ventileren en is die ook meer ademend. 

Japan Bed

Umber & Smoke & Karup Design

Voor onze bedden en futons werkt Umber & Smoke samen met Karup Design. Zij hebben een prachtig en betaalbaar assortiment van Japans geïnspireerde bedframes en futons, aangepast aan de Westerse cultuur.
Je kan de bedframes gebruiken met een ‘gewone’ Westerse matras (want hoe mooi zijn deze bedden?!) of je kan kiezen voor een futon matras.

Voordelen van een futon matras:

  • Je kan ze gemakkelijk opbergen en verluchten. In de regel geldt: hoe dunner de futon, hoe gemakkelijker je ze kan opbergen. Hele dunne futons kan je ook oprollen. 
  • Door de natuurlijke materialen kan een futon matras beter ademen en werkt het vocht regulerend (ideaal tegen nachtzweten!). Disclaimer: niet alle futons zijn 100% natuurlijk materiaal, soms wordt voor het comfort ook schuim toegevoegd. Zie hieronder bij alle types futons.)
  • Voor sommige mensen kan de stevigheid en goede ondersteuning van de futon matras gunstig zijn voor eventuele rugpijn.
  • Een futon is vanwege de natuurlijke materialen milieuvriendelijker dan een synthetische matras.
  • Een dunne futon is vaak mooier dan een dikke matras.
  • Een futon is heel betaalbaar!

Nadelen van een futon matras:

  • De hardheid van een futon is niet voor iedereen weggelegd (denk bijvoorbeeld aan zijslapers).
  • Een futon moet regelmatig verlucht worden om schimmel te voorkomen. Een lichaam verliest ‘s nachts heel veel vocht, en dus is het belangrijk dat de futon goed geventileerd kan worden.

Type futons 

Karup heeft 7 verschillende futons met telkens een andere vulling en speciale materialen in de kern naargelang het gewenste slaapcomfort. De futons van Karup zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt en dus is elke futon zeer uniek!

1. Traditional Futon >>

De “Traditional” futon is een 13 cm dikke katoenen matras. Deze futons hebben een hogere dikte en dichtheid dan de traditionele Japanse futons. Deze futon heeft een stevig slaapcomfort. Het katoen in de futon past zich aan de lichaamscontouren aan en ondersteunt het.

Bij de traditional futon zijn enkel natuurlijke materialen gebruikt - in tegenstelling tot andere type futons, waar voor het comfort ook soms een schuimlaag wordt toegevoegd.

Deze futon is het gemakkelijkst op te bergen van alle futons. 

Traditional Futon

2. Basic Futon >>

De “ Basic futon”  is een 11 cm dikke katoenen matras met een kern van PU-schuim. Ook deze futons hebben een hogere dikte en dichtheid dan de traditionele Japanse futons.  Deze futon heeft een medium-stevig slaapcomfort. Het katoen in de futon past zich aan de lichaamscontouren aan en ondersteunt het lichaam, en de schuimkern isoleert lichte bewegingen.
Basic Futon

3. Comfort Futon >>

De “Comfort” futon is een 15 cm dikke katoenen matras met een PU-schuimkern. Deze futons hebben een hogere dikte en dichtheid dan de traditionele Japanse futonbedden, maar hebben nog steeds alle goede eigenschappen van de traditionele futon. De Comfort futon geeft een medium-hard slaapcomfort. Het katoen in de futon past zich aan de lichaamscontouren aan en ondersteunt het lichaam, en de schuimkern isoleert lichte bewegingen.

Comfort Futon

4. Coco Futon >>

De “Coco” futon is een 16 cm dikke katoenen matras met zoals de naam al voorspelt een kern van kokosvezels. Deze futons hebben een hogere dikte en dichtheid en dikte dan traditioneel Japanse futons. Deze futon heeft een medium-zacht slaapcomfort. Het katoen in de futon past zich aan de lichaamscontouren aan en de cocoplaat ondersteunt het lichaam. Net zoals bij de traditional futon zijn ook hier enkel natuurlijke materialen gebruikt.

Coco Futon

5. Dubbele Latex Futon >>

De dubbele latex futon is een 18 cm dikke katoenen matras met een kern van latexschuim. Deze futon heeft een zacht slaapcomfort. Het katoen in de futon past zich aan de lichaamscontouren aan en ondersteunt het lichaam, en de latex isoleert alle bewegingen.

Dubbel Latex Futon

6. Sandwich Futon >>

De “sandwichfuton” is een 16 cm dikke katoenen matras met een kern van latexschuim en een cocovezelplaat. Deze futon heeft een medium-zacht slaapcomfort. Het katoen in de futon past zich aan de lichaamscontouren aan, de cocoplaat ondersteunt het lichaam, en het zachte latexschuim in de kern isoleert lichte bewegingen.

Sandwich Futon

7. Triple Latex Futon >>

De “Triple-latex” futon is een 18 cm dikke matras van katoen en wol met een kern van latexschuim en paardenhaar. Door 5-10% polyester aan ons katoen toe te voegen, heeft de futon een hogere dikte en dichtheid in vergelijking met de traditionele Japanse futons. Deze futon heeft een zacht slaapoppervlak en slaapcomfort. Het katoen in de futon past zich aan de lichaamscontouren aan en ondersteunt het lichaam, de wol helpt een goed klimaat te creëren, het latex isoleert alle bewegingen. Bovendien isoleert het paardenhaar tegen kou en warmte, en voert het vocht af.

Triple Latex Futon

Onderhoud Futon

Een futonmatras is makkelijk in onderhoud. Om de oorspronkelijke vorm en “puffiness” van je matras te behouden, rol en kneed je de matras best regelmatig in verschillende richtingen. De matras mag niet met water schoongemaakt worden en ook niet gewassen worden. De matras dient zoals elke traditionele matras af en toe omgedraaid te worden om kunnen ventileren en om zijn vorm te behouden.

Je kan op de futon dezelfde hoeslakens gebruiken als voor een gewone matras

Wij helpen je graag verder met het kiezen van een prachtig Japandi bed & de ideale futonmatras!

Alle futons en bedden van Karup Design >>

Tatami

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »